Sketchfab

Sketchfab is een uiterst handige webdienst waarmee u 3d-ontwerpen kunt vinden en downloaden of eigen ontwerpen kunt uploaden om ze online te bekijken, te embedden op uw eigen website of te delen met andere gebruikers van Sketchfab of te publiceren op sociale netwerken als Twitter en Facebook, Google+ en Pinterest. De webdienst accepteert maar liefst 27 3d-bestandsformaten.

Overzichten met 3d-modellen
De meest populaire 3d-modellen vindt u terug in een beknopt overzicht op de startpagina van de website, of bekijk dit complete overzicht waarin de populairste modellen van de week worden getoond. Er is eveneens deze overzichtspagina  met hierin de mooiste 3d-modellen volgens het team van Sketchfab.

Het team achter Sketchfab biedt een selectie van de mooiste 3d-modellen

Het team achter Sketchfab biedt een selectie van de mooiste 3d-modellen

Sociaal netwerk
Sketchfab heeft een eigen sociaal netwerk en biedt hiermee de mogelijkheid om andere gebruikers te volgen. Om snel in contact te komen met interessante 3d-ontwerpers biedt de website hiervoor tevens suggesties.

Tutorials
Ook heel interessant zijn de diverse tutorials van gebruikers van Sketchfab waarin bijvoorbeeld wordt verteld of in een video wordt getoond hoe een bepaald 3d-ontwerp tot stand kwam, hoe u 3d-programma’s gebruikt of krijgt u praktische tips over het oplossen van diverse problemen tijdens het ontwerpen of het werken met programma’s. In deze handige sectie van de website vinden we eveneens nuttige tips over het promoten van uw  3d-ontwerpen met Sketchfab of, om in de bewoording van Sketchfab te spreken,  hoe u een echte  ‘Sketchfab rockstar’ wordt.

Aanmelden
Om Sketchfab optimaal te gebruiken kunt zich aanmelden voor een gratis account, maar de dienst biedt tevens de mogelijkheid om in te loggen met uw account van Facebook, Google en Twitter. Wie zijn 3d-modellen liever niet met de hele wereld deelt, moet hiervoor een betaald account nemen.

Sketchfab editor
Na het uploaden van het 3d-bestand van van uw eigen ontwerp kunt u de presentatie hiervan aanpassen met de editor van Sketchfab. Door bijvoorbeeld de belichting en materialen te veranderen, door texturen op het ontwerp te gebruiken of door de achtergrond aan te passen. U kunt ook annotaties aan het 3d-object toevoegen en de editor gebruiken om het ontwerp te bewaren als een afbeelding.

Met de editor van Sketchfab kunt u modellen voorzien van notities en de manier bepalen waarop een model wordt weergegeven.

Met de editor van Sketchfab kunt u modellen voorzien van notities en de manier bepalen waarop een model wordt weergegeven.

Sketchfab maakt het eenvoudig om 3d-modellen te delen op sociale netwerken of te embedded op de eigen website.

Sketchfab maakt het eenvoudig om 3d-modellen te delen op sociale netwerken of te embedded op de eigen website.

Embedden
Een van de meest praktische toepassingen van Sketchfab is wellicht de mogelijkheid om uw model te embedden op uw eigen website. U heb hierbij de keuze uit twee typen codes; een iframe of BBCode. Voordat u de code kopieert kunt u deze eerst geheel naar wens aanpassen wat betreft de afmetingen en de wijze waarop uw 3d-ontwerp wordt gepresenteerd. Als u de standaard waarden (640×480) van de afmetingen wilt veranderen wordt dit helaas niet automatisch proportioneel aangepast, dus u moet eerst zelf uitrekenen wat de juiste pixelwaarden worden voordat u de code op uw eigen website plaatst.

Niet altijd geschikt voor 3d-printen
Overigens dient te worden vermeld dat deze webdienst zich richt zich op 3d-ontwerpen in de ruimste zin van het woord. Hierdoor zijn niet alle 3d-modellen die worden gedeeld ook automatisch geschikt voor 3d-printen. Maar de website bevat inmiddels meer dan 200.000 modellen en is desalniettemin een absolute aanrader voor iedereen die zich bezighoudt met 3d-ontwerpen..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *