Felix Pro 1 is een echte krachtpatser

Visite
Deze week was ik op visite bij Felix Printers in IJsselstein om hun nieuwe 3d-printer, de Felix pro 1 van dichtbij te bekijken. Voor mijn komst had men er al een aan het werk gezet om een van mijn eigen 3d-modelen te printen. Christiaan Rijnhart, Marketing Specialist bij het bedrijf, gaf mij een uitgebreide rondleiding en liet alle 3d-printermodellen zien en de vele 3d-modellen die men hiermee heeft geproduceerd. Ik kreeg zelfs een exemplaar te zien van de Felix Pro 1 die voor een groot deel bestaat uit 3d-geprinte onderdelen.

Wilt u zelf de vaas uit de video printen? Siamese Twin Vase is gratis te downloaden als ‘thing:710053

Nieuwste telg
De Felix Pro 1 is de nieuwste telg in de serie van Felix Printers. Het is een van de meest geavanceerde 3d-printers die momenteel te koop is. Ondanks de aanduiding ‘Pro’ is dit een 3d-printer die ook de semiprofessionele gebruiker zal aanspreken. Het geluidsniveau tijdens het printen is slechts 34dB. Dat is vergelijkbaar met het gefluister in een bibliotheek.

Automatische kalibratie
De Felix Pro 1-printer heeft twee individuele printkoppen en biedt verschillende praktische functies, zoals het automatisch afstellen het printbed, maar ook de afstelling van de nozzle ten opzichte van het printbed voor beide printkoppen. De automatische kalibratie zorgt voor de optimale afstand tussen de spuitmond en het bed tijdens het printen van de eerste laag.

Filamentdetectie
Ook geraffineerd is de filamentdetectie, die ervoor zorgt dat het printen wordt gepauzeerd als er geen filament meer op de rol zit of wanneer bijvoorbeeld de doorvoer van het filament om de een of andere reden wordt geblokkeerd. In de video bovenaan dit artikel ziet u dit systeem in werking.

Verwijderen printbed
Ook handig is de mogelijkheid om het printbed te verwijderen zodat u het object eenvoudiger kunt verwijderen. De nieuwe nozzles zijn eenvoudig te vervangen door middel van een magnetisch systeem en de Felix Pro gebruikt een intelligente positionering voor dit onderdeel, waarbij een printkop die niet wordt gebruikt wordt afgekoeld en gedeeltelijk invouwt zodat deze geen problemen veroorzaakt (bijvoorbeeld contact met het object) tijdens het printen.

Voordelen
■ Sterke constructie.
■ Uitstekende kwaliteit.
■ Minimale laagresolutie tot 0,05 mm.
■ Kan overweg met diverse filamenten.
■ Automatische kalibratie en filamentdetectie en intelligente positionering van de nozzle voorkomen veel frustratie.
■ Het geluidsniveau is extreem laag.

Nadelen
■ Ondanks dat de prijs voor een gemiddeld ontwerpbureau best betaalbaar is, zal de ‘gewone’ consument deze printer waarschijnlijk links (moeten) laten liggen.

Oordeel
Naast uitstekende prestaties en de vele functies is de Felix Pro 1 een zeer geavanceerde 3d-printer met een aantrekkelijk ontwerp en professionele mogelijkheden.

Informatie
■ Printtechnologie: Fused Filament Fabrication
■ Fabrikant: Felix Printers
■ Info: www.felixprinters.nl
■ Bouwvolume: 23,7 cm x 24,4 cm x 23,5 cm
■ Printbedverwarming: ja
■ Printresolutie: 5o micron
■ Positioneringsprecisie: x, y: 1,6 micron, z: 0,16 micron
■ Nozzlediameter: 0,35 mm of 0,5 mm
■ Aantal extruders: 2
■ Materialen: (1,75 mm) ABS, PLA, T-glase, Ninjaflex, HIPS, Laybrick, PVA, Nylon, Wood en meer
■ Software: Repetier-Host, Slic3r
■ Prijs: vanaf € 2600 (inclusief BTW)

Lees ook deze zorgvuldige (engelstalige) samengestelde informatie over de Felix Pro 1. U vindt daarin ook nuttige tips met betrekking tot diverse instellingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *