Shapeshifter

Shapeshifter is een bèta project van het bedrijf Autodesk waarmee op eenvoudige wijze 3d-objecten kunnen worden gemaakt. U begint bijvoorbeeld met een van de basissjablonen en kunt hierna zeer eenvoudig de parameters van het object aanpassen. Het resultaat van uw aanpassingen wordt direct getoond.

Shapeshifter

Vrijwel iedereen kan wel een leuk 3d-object maken met Shapeshifter van Autodesk

Deze experimentele web-app is erg leuk om mee te spelen en biedt talloze mogelijkheden. Het is daarnaast bijzonder geschikt voor gebruikers die niet zo thuis zijn in ontwerpen met 3d-ontwerpprogramma’s. Shapeshifter is helaas nog beschikbaar tot en met 30 april 2015. Het is afwachten wat Autodesk hierna met dit project zal doen.

Problemen met downloaden van het model
Dat het project zich nog in een testfase bevind is echter wel merkbaar op het moment dat u het eindresultaat wilt bewaren met de knop Download model. Het is dan namelijk de bedoeling dat het object wordt bewaard met de bestandsindeling .obj of .stl, maar met sommige webbrowsers en besturingssystemen resulteert dit in een nieuwe webpagina waarop de code als tekst wordt weergegeven.
Om het 3d-model alsnog te bewaren kunt u in dat geval de volgende truc toepassen; selecteer de tekst op de nieuwe geopende webpagina en kopieer deze tekst. Open vervolgens een teksteditor en plak de gekopieerde test in een nieuw tekstdocument. Bewaar het bestand vervolgens als zogeheten ‘kale tekst’ – dus zonder opmaakcodes – in het bestandsformaat .txt. Vervang de extensie .txt met de extensie .stl.

Het 3d-model controleren op fouten
U kunt het 3d-object hierna natuurlijk direct laden in Repetier-host en in plakken laten snijden met Slic3r, maar afhankelijk van de complexiteit van het 3d-object zou het model ook fouten kunnen bevatten. Gelukkig zijn er zogenaamde ‘meshers’ waarmee u een 3d-model kunt laten analyseren en kunt repareren of de nodige reparaties door het programma kunt laten uitvoeren. U leest hierover in dit artikel.

Hieronder ziet u een korte timelaps video waarin ik mijn eerste creatie print die ik maakte met Shapeshifter. U ziet hier overigens alleen het laatste half uur van de 6,5 uur durende printsessie. Het model is te downloaden op Thingiverse.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *