60 microns voor gebruikers van Sculpteo

In de wereld van 3d-printen draait het net als bij als bij een ‘gewone’ print om resolutie. Al gaat het bij 3d-printen niet over het aantal ‘dots per inch’ (DPI), maar over de laagdikte. De maateenheid die hiervoor wordt gebruikt is een micron. Waar het bij drukwerk en digitale fotografie belangrijk is dat het aantal DPI zo hoog mogelijk is, wordt het eindresultaat bij 3d-printen juist beter bij een lager getal. De kwaliteit van een uit lagen opgebouwd object is afhankelijk van de laagdikte van het materiaal. Deze laagdikte varieert van 0,3 mm tot 16 microns.

Een micron – ook wel micrometer of mu (µm) genoemd – is een duizendste deel van een millimeter. Ter illustratie: één micrometer heeft bijvoorbeeld de lengte van een rijtje van ongeveer 5000 atomen, of een honderdste deel van de dikte van een vel krantenpapier. Een mensenhaar heeft een gemiddelde dikte van 50 tot 70 microns.

Consumentenprinters
Er zijn inmiddels aardig wat consumentenprinters die printen met een laagdikte van 100 microns (0,1 millimeter). En dan hebt u al best iets goeds in huis. De Felix 3.0, de 3d-printer – die ik zelf gebruik – biedt een minimale laagdikte van 50 microns (0,05 millimeter). Een 3d-printer als de Form1 print zelfs met een laagdikte van 25 microns (0,025 millimeter) en de Ultimaker 2 haalt een minimale laagdikte van 20 microns, oftewel 0,02 millimeter. Dat is echt zeer dun voor een desktop-3d-printer.

Printen bij een servicebureau
Wie zelf geen 3d-printer heeft, is aangewezen op servicebureau’s als 3D Hubs, Shapeways en Sculpteo. Laatste genoemde dienst melde deze week dat alle alle gebruikers van het bedrijf vanaf vandaag gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om 3d-objecten te laten printen met een afdrukresolutie van 60 microns (60µm). Dit was al eerder mogelijk bij het bedrijf, maar slechts voor gebruikers die profiteerden van de zogeheten batch control functie waarbij meerdere jobs tegelijk werden aangeboden. Dat is nu echter niet meer verplicht dus hebt u nu de keuze tussen een 3d-print in een resolutie tussen de 100-150 microns en een afdruk in 60 microns.

100 microns vs 60 microns

Het verschil tussen 100µ en 60µ

f

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *