Mesh-software

Mesh-software analyseert 3d-objecten en biedt u de mogelijkheid het model te bewerken. Een dergelijk programma meldt de fouten in het 3d-object en laat u deze herstellen voordat u het naar de 3d-printer stuurt. Met een goede ‘mesher’ kunt u het model ook in andere bestandsformaten bewaren. Mesh-software maakt het tevens mogelijk om een 3d-model te bewerken, bijvoorbeeld door het te schalen, te vervormen of te beschilderen

Meshmixer

Meshmixer is gratis te downloaden voor Windows en OS X en (experimenteel) Linux (Ubuntu).

Meshmixer
Een zeer goed programma om het 3d-model te controleren op eventuele fouten is Meshmixer. Dit is eveneens een applicatie van Autodesk. De applicatie is gratis te downloaden voor Windows en OS X. De applicatie is bijzonder fraai en bevat zeer veel handige functies, zoals het bewerken van 3d-objecten, maar voor enkele gebruikers is het programma wellicht toch een tikje te complex.

Meshlab
Een ander fraai analyse- en reparatieprogramma is Meshlab. Dit programma bevat ook vele unieke opties, maar de grafische gebruikers interface is behoorlijk spartaans en eveneens niet voor iedereen goed te doorgronden. Beschikbaar voor Windows en OS X.

Meshlab

Meshlab biedt veel functies, maar de gebruikersinterface kan wel verbetering gebruiken.

Netfabb
Ook Netfabb biedt veel mogelijkheden om 3d-modellen te analyseren en vervolgens automatisch te repareren. Netfabb Private kost € 239 en mag niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Wie wil weten wat hij kwijt is voor Netfabb Professional – dat wél gebruikt kan worden voor commerciële doeleinden – moet hiervoor contact met het bedrijf opnemen middels een formuier. Gelukkig biedt het bedrijf de arme sloeber ook Netfabb Basic, dat gratis kan worden gedownload. De naam zegt het al: deze versie bevat alleen de basisfuncties van het programma, maar het is desondanks een uitstekend programma om stil-bestanden te importeren, te analyseren en te repareren. Netfabb Basic is beschikbaar voor Windows, Linux en OS X.

Netfabb Basic

Netfabb Basic biedt basisfuncties en is gratis te downloaden voor Windows, OS X en Linux.

Microsoft 3D-printing
Maar wie de analyse en reparatie helemaal uit handen wil geven kan terecht op ‘Microsoft 3d model repair service‘, een onlinedienst die het resultaat is van een samenwerking van Microsoft en Netfabb. U kunt deze dienst gebruiken om stl-, obj-, of 3mf-bestanden  automatisch te repareren. Het enig dat u hiervoor nodig hebt is een live-account bij Microsoft.

Microsoft 3d-repair

Microsoft werkt samen met Netfabb met een onlinedienst om automatisch 3d-modellen te laten repareren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *